Musea

Boschalet 108

Een heerlijk vakantiehuisje in de Drentse Natuur

Musea

 

Zeemuseum Miramar (200 meter)

 

Vlak naast het recreatiepark Adelhof ligt het zeemuseum Miramar, dit museum herbergt de unieke verzameling zeecuriosa van wijlen juffrouw Jeanne Warners. Zij is de oprichtster van dit zeemuseum en zij bedacht ook de naam: Miramar. Dit is het Spaanse woord voor 'aanschouw de zee'. Zij bracht de zee naar Drenthe, de provincie van bos en hei.

 

In haar zoektocht naar de schatten van de zee bezocht de excentrieke juffrouw Warners in 30 jaar tijd meer dan 80 landen. Van Mallorca tot Mauritius en van Australie tot Afrika. Zij struinde de stranden af en nam al haar schatten mee in een grote hutkoffer op een kinderwagenonderstel naar haar museum in Vledder.

 

Na haar dood, in juni 1986, is Miramar Zeemuseum ondergebracht in een stichting. Het museum is sindsdien uitgebreid en aangepast aan de eisen van de tijd, zonder dat de sfeer van het oude museum van juffrouw Warners verloren is gegaan.

Naast de vaste expositie en een documentaire over het leven van juffrouw Warners, zijn er regelmatig thematentoonstellingen waardoor een bezoek aan Miramar altijd boeiend en nooit hetzelfde is.

 

http://www.miramar-zeemuseum.nl/

 

Museums Vledder (1,5 km)

 

Kunst is leuk, vinden ze in de Museums Vledder. En kunst hebben ze daar volop: schilderijen, grafiek, glas. Je kunt er stilletjes van genieten, maar ook mee lachen. Zeker bij de valse kunst.

 

De Museums zijn bekend van de rondleidingen door de valse kunst, die zeer vermakelijk zijn. Alle trucs van vervalsers komen aan bod, ook de verhalen over de meestervervalsers, zoals Han van Meegeren en Geert Jan Jansen. Wat is het verschil tussen een vervalsing en een kopie? Hoe worden de mensen belazerd? Hoe zorg je dat jij niet opgelicht wordt? Deskundige rondleiders vertellen het allemaal, met een knipoog.

 

Maar er is nog meer te beleven, anders heet het geen 'Museums'. Er is een prachtige collectie hedendaagse glaskunst, een zaal met Drentse schilderijen, een beeldentuin en een museumwinkel voor leuke kadogies, zoals ze daar zeggen. De Museums zijn ook bekend van de boeiende tentoonstellingen, drie per jaar. Dus voor elk wat wils.

 

Waarom 'Museums' en niet 'Musea'? Vraag dat maar eens in Vledder.

 

http://www.museums-vledder.nl/nl/

 

Koloniehof Frederiksoord (1 km)

 

In Museum de Koloniehof, gevestigd in Frederiksoord wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. Opgericht om de schrijnende armoede aan het begin van de negentiende eeuw te bestrijden. In de nieuw te stichten landbouwkoloniën werd werk, huisvesting, scholing en zorg aangeboden om de stedelijke paupers perspectief op een beter bestaan te bieden.

 

De man achter deze vooruitstrevende plannen was de sociaal bewogen Johannes van den Bosch. Hij wordt beschouwd als een visionair en geldt als een belangrijke inspiratiebron voor veel verlichte denkers in de westerse wereld. Zijn ideeën vormden de basis voor onze huidige verzorgingsstaat.

 

http://www.dekoloniehof.nl/wp/

 

Archeologisch Centrum West-Drenthe (9 km)

gemeente Westerveld in Drenthe. Daar wordt u op het spoor gezet van de prehistorie. Naar de tijd van de eerste bewoners van Drenthe, ongeveer 15.000 jaar geleden toen de rendierjagers hier verbleven of naar omstreeks 3400 jaar voor Chr. toen de eerste boeren zich in Drenthe vestigden.

 

Deze boeren bouwden indrukwekkende grafmonumenten: de hunebedden. De resten zijn in het landschap van Drenthe zichtbaar. In Westerveld, het Nationale Park van Drenthe, zijn er drie te zien.

 

http://www.archeologie-westdrenthe.nl/index.php

 

 

 

Het gevangenis museum - Veenhuizen (30 km)

 

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal.

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers.

 

Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

 

 

http://www.gevangenismuseum.nl/

 

 

Openluchtmuseum Ellert en Brammert (53 km)

 

"Ik ben in een prachtig land" schreef Vincent van Gogh in 1883 aan zijn broer Theo. Het land waar hij op doelde was Drenthe. Die provincie ademt nog de sfeer van jaren en zelfs eeuwen her. Hier zijn hunebedden, prehistorische grafmonumenten, uitstekend bewaard gebleven en zij noden de toerist tot een fikse stap terug in de tijd.

 

Deze stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum "Ellert en Brammert" in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis behoren o.a. tot de collectie. In de oude boerenherberg is ook nu een hapje en een drankje verkrijgbaar. In de expositiegebouwen zijn diverse verzamelingen ondergebracht.

 

De reuzen Ellert en Brammert hielden in deze omgeving hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. In het hol van de beide rovers wordt de legende gedeeltelijk driedimensionaal uitgebeeld. Een speeltuin en kinderboerderij maken het geheel compleet. In de kinderboerderij is een 16-delig kippenverblijf opgenomen, waarin Drentse hoenders zijn gehuisvest in verschillende kleurslagen, zoals die vroeger overal in Drenthe op de boerenerven voorkwamen

 

http://www.ellertenbrammert.nl/indexmain.php

 

Nederlands Bakkerij Museum Hattem (54 km)

 

Helemaal in de top van Gelderland, vlak onder Zwolle vind u in het dorpje Hattem het Nederlands Bakkerij Museum. In dit museum - bestaande uit twee voormalige stadsboerderijen, een cafeetje en een stalhouderij - wordt op intrigerende wijze de geschiedenis van brood & banket getoond. Verrassend detail: de twee hoofdgebouwen zijn onderling verbonden met een tunnel onder de weg door en een spannend kelderlabyrint.

 

Vaste tentoonstellingen geven een beeld van de historie van brood en banket in al zijn vormen van de prehistorie tot nu. Op visuele wijze wordt gebruik gemaakt van de sfeervolle ambiance van de historische gebouwen.

 

In wisselexposities wordt regelmatig aandacht besteed aan verrassende cultuur historische onderwerpen.

Het jaar 2008 zal in het teken staan van een volledige renovatie van de banketafdeling waarin een banketwinkel anno 1920 centraal zal staan.

 

Het museum is aantrekkelijk voor jong en oud mede dankzij de vele verrassende en geanimeerde bakactiviteiten in de vakanties en op hoogtijdagen.

Heerlijke takkenbosovenbroden komen tweemaal per week tevoorschijn uit de met takkenbossen gestookte oven in de 19de eeuwse bakkerij. U kunt het hele bakproces volgen.

 

http://www.bakkerijmuseum.nl/index.php

 

 

Kasteel het Nijenhuis (58 km)

 

Kasteel het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen. De eerste vermelding dateert van 1382. Het kasteel werd bewoond door diverse adellijke geslachten, onder wie de families Van Ittersum, Bentinck en Von Knobelsdorff.

 

In het kasteel vindt u een veelzijdige verzameling van onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen. In het voorjaar van 2012 is rond Kasteel het Nijenhuis de nieuwe beeldentuin geopend. Meer dan 75 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) en de provincie Overijssel worden getoond op 4,5 hectare siertuin, grasvelden en bosgebied in combinatie met de in het kasteel getoonde collectie van Museum de Fundatie.Met een toegangsbewijs voor het kasteel kunt u eveneens de tuin bezoeken.

 

http://www.museumdefundatie.nl/25-HeinoWijhe.html

 

 

Hunebedcentrum - Borger (60 km)

 

Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden.

 

Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum.

 

Vanuit het Hunebedcentrum zijn verschillende routes te maken. Deze wandel- en fietsroutes laten u de hunebedden en andere archeologische monumenten in de omgeving van Borger zien. De routes zijn te verkrijgen bij het Hunebedcentrum.

 

http://www.hunebedcentrum.nl/

 

Impressie

Eigenschappen van

het Chalet

 • Ruim Chalet met 2 slaapkamers
 • Ligging op de boscamping aan een autoluw straatje..
 • Compleet ingerichte keuken
 • Badkamer
 • Geïsoleerd en dubbel glas
 • Gaskachel en Geiser
 • Aardgas aansluiting
 • Flatscreen TV, Radio en DVD Speler
 • Boeken, DVD's en Spelletjes
 • Tuin met diverse zitjes
 • Auto parkeren bij het Chalet
 • Mini-Wash aanwezig voor kleine wasjes

Faciliteiten op Adelhof

 • Café - Restaurant - Snackbar
 • Diverse kinderspeelplaatsen
 • Animatieteam in zomervakantie
 • Tennisbaan
 • Midget Golf baan
 • Park winkeltje
 • Visvijver
 • Wasserette
 • Voetbal en Volleybalveld
 • Tafeltennistafel
 • Jeu de boulesbaan
 • Kinderboerderijtje
 • Gemeentebad Bosbad Vledder
 • Wifitenne op het gehele park

   

Van Gogh huis - Nieuw-Amsterdam (74 km)

 

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt! Daar zijn we trots op en daar willen we u graag alles over vertellen tijdens een rondleiding in het Van Gogh Huis.

 

De Gasterie, het huidige restaurant, is nu weer ingericht zoals het er in 1883 uitzag. In de Gasterie bereikt u via een glazen deur de bovenverdiepingen met onder andere de slaap- en werkkamer van Vincent.

 

http://www.vangogh-drenthe.nl/